Asociatia antiparkinson

 

 

 

Boala Parkinson și liderii

 

Mao Zedong a fost un revoluționar chinez, terorist politic și liderul Partidului Comunist Chinez. În urma războiului civil, în 1949 Partidul Comunist Chinez, sub conducerea lui Mao Zedong, a preluat puterea în China, proclamând Republica Populară Chineză.   Mao Zedong a instaurat o dictatură sângeroasă. Se estimează că peste 25.000.000 oameni au fost uciși în timpul în care acesta a condus China.

Fiu de țăran, Mao Zedong a fost de profesie învățător. A condus forțele comuniste în lupta dusă împotriva forțelor naționaliste (1927-1949), străbătând întreaga Chină pentru a-și recruta armata. Din 1935 a fost liderul Partidului Comunist Chinez și, în această calitate, după 1949 a fost și șeful de facto al statului. Politica economică a „Marelui salt înainte” inițiată de el a eșuat, ca și Revoluția Culturală.  În consolidarea regimului comunist în China, Mao s-a bizuit pe țărănime și pe cultul personalității.

Contribuțiile sale aduse teoriei marxist-leniniste, strategiile sale militare și politicile sale comuniste sunt cunoscute colectiv sub numele de „Maoism”. Mao rămâne și astăzi o figură controversată. Este privit în China ca un mare revoluționar, un strateg politic, un mare conducător de armată și salvator al națiunii. În plus, Mao este recunoscut ca fiin un poet, filozof și vizionar, datorită cultului personalității folosit în timpul conducerii sale. 

Francisco Franco a fost un general și om politic spaniol, conducător absolut al Spaniei între 1939 și 1975. A ajuns la putere în urma unui sângeros război civil (1936—1939) desfășurat împotriva republicanilor. Franco a obținut victoria, beneficiind de sprijinul Italiei fasciste și al Germaniei naziste.

El a instaurat un regim dictatorial de extremă dreaptă, luându-și titlul de conducător al statului „El Caudillo”. În ciuda ajutorului primit din partea altor state în timpul războiului civil,  Franco a păstrat neutralitatea Spaniei în cel de-al doilea război mondial, salvând chiar evreii refugiați în țara iberică. Franco a rămas în fruntea Spaniei până la moartea sa din 1975. Conform dorinței dictatorului, după moartea sa a fost restaurată monarhia, prin înscăunarea actualului rege  Juan Carlos.

Adolf  Hitler  a fost un om politic, lider al Partidului Muncitoresc German Național-Socialist, cancelar al Germaniei din 1933, iar din 1934 conducător absolut „Führer”  al Germaniei.

Ajuns la putere în 1933, liderul mișcării nazistea dus o politică de pregătire și de declanșare a celui de al Doilea Război Mondial, precum și de punere în aplicare a unui plan naționalist și rasist de exterminare în masă a evreilor și altor „indezirabili” din Europa, precum și de lichidare a adversarilor politici din Germania. În 1938, americanii l-au declarat omul anului.  

Oare ce au în comun  acești oameni  în afară de cruzimea cu care și-au condus țările? Veți fi surprinsi  dar toți acești oameni au suferit de boala Parkinson.