Pelerinaj la Cacica, în cinstea Papei Ioan Paul al-II-lea

De Cacica probabil că au auzit foarte multe persoane din România, însă, foarte puțini cunosc importanța acestei localități sucevene. În 1810 la Cacica lua „naștere” o mică bisericuță din lemn ce avea să de vină peste ani un punct important de pelerinaj pentru români și nu numai.

Lăcașul de cult din Cacica este un punct spiritual extrem de important în preajma sărbătorii Sfintei Mării în fiecare an. Pentru a înțelege importanța acestei biserici, se spune că la Cacica în intervalul 14-15 august se desfășoară cel mai mare pelerinaj catolic din Moldova, aici participând zeci de mii de oameni și episcopi din România și de peste hotare. Importanța pelerinajelor desfășurate aici a fost recunoscută, în anul 2000, și de către un nume mare al spiritualității mondiale.

Papa Ioan Paul al-II-lea a acordat acestui lăcaș de cult titlul de „Basilica Minor” la 14 martie în anul 2000. Zece ani mai târziu în fața bisericii din Cacica a fost amenajată o piață unde a fost dezvelită o statuie care îl reprezintă pe Papa Ioan Paul al-II-lea, în semn de respect pentru Pontif. Piatra de temelie a pieței a fost sfințită de către Episcopul Petru Gherghei în 15 august 2007.

Statuia care îl înfățișează pe Papa Ioan Paul al-II-lea este din bronz, având o înălțime de 2,2 metri și cântărește 800 de kilograme. Aceasta a fost realizată de o artistă din Polonia și donată comunității din Cacica la 10 ani de la momentul în care biserica din localitate a primit rangul de „Basilica Minor”.

Cacica este unul dintre puținele locuri în care este ridicată o statuie în cinstea Papei Ioan Paul al-II-lea. Pontiful diagnosticat la rândul său cu boala Parkinson nu a fost uitat de către Asociația de luptă împotriva bolii Parkinson. Tocmai de aceea, anul acesta cu ocazia pelerinajelor de la Cacica, asociația a participat la manifestări prin intermediul președintelui său, Dan Răican și a altor membri.

Asociația de luptă împotriva bolii Parkinson a donat bisericii și comunității din Cacica un tablou care îl înfățișează pe Papa Ioan Paul al-II-lea, pentru a reaminti cinstea și recunoașterea pe care o poartă pentru Pontif. Pictura a fost realizată de către Roxana Irimia, o tânără cu dizabilități din Vulcan. Gestul asociației a fost apreciat de mulțimea prezentă la pelerinaj care a aplaudat momentul în care tabloul a fost înmânat capetelor bisericești.