Conferința națională „Abordarea bolii Parkinson în modelul integrat: pacient-echipă medicală” –ediția a II-a

Târgu Mureș a fost anul acesta gazda celei de-a doua ediții a Conferinței naționale „Abordarea bolii Parkinson în modelul integrat: pacient-echipă medicală”, eveniment care a reunit în amifiteatrul Facultății de Medicină Dentară nume sonore din domeniul neurologiei românești.

Evenimentul s-a desfășurat sub egida Societății de Neurologie din România și a fost coordonat de către șef lucrări dr. Szász József Attila, medic primar neurolog la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. Cea de-a doua ediție a conferinței a reunit peste 100 de participanți, în speță: pacienți, aparținători, reprezentanți ai autorităților medicale, medici neurologi și neurochirurgi, medici de familie, psihiatrii, geriatrii, specialiști în recuperare medicală, farmaciști și asistenți medicali. Manifestarea a fost creditată EMC și EFC, iar pe parcursul celor două zile lectori de renume din domeniul neurologiei și psihiatriei au susținut prezentări pentru a aduce la cunoștință pacienților cu boala Parkinson cele mai noi informații privind această maladie la nivelul României precum: protocoale terapeutice în boala Parkinson, posibilităţi şi limite în boala Parkinson, relaţia Societății de Neurologie din România cu Asociația de luptă împotriva bolii Parkinson, tulburările psihice și cele de somn în boala Parkinson, opţiunile terapeutice „de top” disponibile în boala Parkinson, stimularea cerebrală profundă în boala Parkinson (SCP) - indicaţii, contraindicaţii plus prezentare de caz și informații despre apomorfină. Printre lectorii care au susținut prezentări în cadrul conferinței s-au numărat: șef lucrări prof. dr. Ovidiu Băjenaru – președinte Societatea de Neurologie din România, șef lucrări dr. Szász József Attila - Coordonator științific conferință, șef lucrări dr. Dan Fărcaş, conf. dr. Aurora Constantinescu, conf. dr. Cristina Panea, ing. Dan Răican, conf. dr. Szatmári Szabolcs, dr. Amalia Ene, dr. Alina Verzea.

„Evenimentul acesta a creat o simbioză între pacienți,medici, farmaciști și asistenți, având o abordare inovativă și tratând teme de mare interes care conferă o șansă în plus pentru bolnavii de Parkinson. Manifestarea a fost acompaniată de prezentarea revistei Lalele Roșii - numărul 2 și se integrează în seria de evenimente pe care Asociația de luptă împotriva bolii Parkinson le desfășoară, aducând avantaje membrilor acestei asociații”, a declarat Dan Răican, președintele Asociației de luptă împotriva bolii Parkinson.

În cadrul prezentărilor susținute de către dr. Viorelia Constantin și dr. Amalia Ene au fost prezentate progresele și îmbunătățirile rezultate în urma tratamentului cu Duodopa și a stimulării cerebrale profunde, într-un mod interactiv chiar cu prezența pacienților supuși acestor tratamente. Astfel, participanții la conferință au putut interacționa în mod direct cu cei doi bolnavi de Parkinson.

Printre lectorii de renume ai conferinței s-a numărat și prof. dr. Ion Pascu, fost rector al Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș. Dr. Pascu a subliniat importanța acestor tipuri de manifestări atât pentru medici cât și pentru pacienții cu boala Parkinson.

De la conferință nu au lipsit nici reprezentanți ai Asociației „Children's Joy”, singura asociație a pacienților cu distonie din România. Conf. dr. Szatmári Szabolcs a oferit date importante în cee ce privește demența în boala Parkinson, precizând că un procent cuprins între 20 și 70% din pacienții cu boala Parkinson suferă de această tulburare. De asemenea dr. Szatmári a explicat cât de important este pentru pacientul cu boala Parkinson să beneficieze de intimitate, iar, atunci cand nu se simte confortabil pentru că sunt prezente și alte persoane în timpul consultului, precum medici rezidenți sau asistente, acesta trebuie să ceară medicului ca discuția să se poarte doar între patru ochi.

Prof. dr. Ovidiu Băjenaru, președintele Societății de Neurologie din România a oferit o serie de sfaturi bolnavilor în lupta cu această maladie, punctând faptul că „secretele în boala Parkinson sunt detaliile și sinceritatea comunicării medic-pacient”.

„Boala Parkinson nu se manifestă diferit în România față de alte părți ale lumii. Poate că diferențele apar în ceea ce privește nivelul de educație al pacienților cu boala Parkinson, de înțelegere a bolii și, de aceea, noi, ca medici, ținem foarte mult să fim prezenți la aceste manifestări dedicate pacienților cu boala Parkinson, pentru a informa corect: ce este această boală, cum evoluează, ce perspective sunt pentru a fi tratați pacienții, cât de bine pot fi tratați, la ce să se aștepte în mod realist, ce perspective științifice sunt pentru a descoperi noi soluții de diagnostic și mai ales de tratament. Am fost prezenți la acest eveniment pentru a le aduce la cunoștință participanților toate aceste aspecte într-un limbaj mai apropiat pacienților decât medicilor”, a declarat prof. dr. Ovidiu Băjenaru, președintele Societății de Neurologie din România.

Conf. dr Aurora Constantinescu a prezentat o serie de sfaturi prin care bolnavii de Parkinson pot urma un proces de reabilitare complet. „Toți pacienții trebuie să știe că nu numai medicația primită oral este tot succesul. Fără să învețe o gimnastică a diferitelor părți ale corpului care sunt anchilozate, bolnavii nu pot să își asigure o bună performanță fizică sau chiar psihică. Este o parte a medicinei pe care nu s-a insistat foarte mult la noi în țară, și este păcat. Pacienții cu Parkinson trebuie să învețe cum să se folosească la maximum de părțile funcționale ale corpului. E important să știe cum să și le îmbunătățească și că trebuie să facă antrenamente zilnice. Fiecare minut de antrenament este vital pentru pacient, iar oamenii diagnosticați se pot ajuta singuri pentru a surclasa efectele bolii, începând de la banalul mers pe jos și ajungând la părți de mobilitate a gâtului sau capului, dar și la stilul de alimentație sau de viață, într-un cuvânt aceste lucruri fac parte dintr-un proces de recuperare”, a declarat conf. dr. Aurora Constantinescu. Spitalul Clinic de Recuperare Iași.

Dr. Dan Fărcaș a oferit pacienților diagnosticați cu boala Parkinson viziunea sa asupra felului în care această maladie se poate depăși și prin terapie nemedicamentoasă, ci mai degrabă printr-o atitutinde pozitivă. „Maladia este aceeași pentru toți pacientii cu Parkinson. Ceea ce ne diferențiază pe unii de ceilalți este atitudinea. Dacă adopți o atitudine de luptător, dacă ești motivat să duci o viață bună, ai toate șansele să treci foarte ușor peste boală și să ai o evoluție lungă și frumoasă, metaforic spus, a bolii. Dacă, în schimb, adopți o atitudine de învins, de om marginalizat și mergi cu capul în pământ și nu găsești motivație în nimic, ești pierdut, pentru că atunci boala progresează foarte repede și complicațiile nu întârzie să apară. Pe lângă medicație ai nevoie de un psihic bun, îți trebuie un stil de viață cât mai sănătos, cu mișcare, cu alimentație potrivită, echilibrată, iar totul va fi altfel”, a declarat Șef lucrări dr. Dan Fărcaș, Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș - Coorganizator conferință. Dr. Dan Fărcaș este unul dintre cei mai vechi pacienți cu boala Parkinson din România, fiind diagnosticat cu această maladie în urmă cu 23 de ani.

Conferința națională „Abordarea bolii Parkinson în modelul integrat: pacient-echipă medicală” va fi organizată anul viitor la Cluj-Napoca.