Neuroni obținuți din sângele cordonului ombilical

Cercetătorii de la Centrul de Medicină Regenerativă din Barcelona, conduşi de medicul Juan Carlos Izpisúa, au reuşit să transforme pentru prima dată celulele din sângele cordonului ombilical în celule nervoase.  Potrivit postului public de televiziune, această reuşită permite o mai bună cunoaştere a procesului de generare de neuroni în diferite boli ale sistemului nervos.

Aceşti neuroni au mai puţine mutaţii și sunt mai accesibili, pentru că există bănci de cordoane ombilicale în întreaga lume. În plus, nu a fost nevoie decât de două proteine pentru transformarea lor, ceea ce reduce posibilitatea de a produce tumori, riscul de cancer fiind principalul obstacol în încercările legate de reprogramarea celulelor.

Cercetătorii susţin că aceşti neuroni sunt funcţionali, adică pot transmite impulsuri electrice și, prin intermediul lor, s-ar putea afla mai multe despre originea unor boli precum Parkinson sau Alzheimer.

Sursă : Agerpres