Modelarea stilului de viață pentru bolnavii de Parkinson

Îmbrăcatul: Îmbrăcatul poate fi frustrant pentru cineva cu boala Parkinson. Închiderea nasturilor sau a fermoarelor poate fi dificilă datorită pierderii mișcărilor fine. Întotdeauna planificați timp suficient pentru îmbrăcare pentru a nu fi în criză de timp. Dacă este necesar, alegeți haine pe care le puteți îmbrăca ușor, bluze sau pantaloni cu elastic, rochii simple. Dacă așezatul sau ridicatul din scaun sunt dificile, alegeți un scaun înalt cu spătar drept și mânere. Evitați fotoliile moi adânci și canapelele. Stați în picioare pentru câteva secunde imediat după ridicare pentru a vă recăpăta echilibrul. Pentru a evita căderea sau împiedicarea, încercați să mențineți curate și ordonate culoarele de trecere din casă pentru a putea să vă deplasați cu ușurință pe lângă mobilă. Terapia fizică și alte tratamente complementare cum ar fi fizioterapia pot ajuta prin exerciții specifice care să vă mențină echilibrul și mersul.

Scrisul: Multe persoane cu boala Parkinson observă că scrisul de mână devine din ce în ce mai mic. Poate v-ar fi mai ușor să folosiți o masină de scris sau un calculator. Vorbirea, fonația, unele persoane pot dezvolta probleme de fonație, iar vocea lor devine foarte moale sau aspră, tremurătoare sau bâlbâită. Dacă aveți probleme de vorbire încercați să stați față în față cu interlocutorul și vorbiți în mod deliberat mai tare decât considerați necesar. Cititul sau recitatul cu voce tare pot fi de folos. Un logoped vă poate recomanda exerciții de respirație și de vorbire pentru cei care au vorbirea monotonă, imprecisă sau șoptită.

Călătoriile: Planificarea cu grijă poate face călătoria mai plăcută și mai ușoară.Vă sfătuiesc să nu părăsiți casa fără rezerve de medicație pentru cel puțin o zi. Este bine sa aveți tot timpul la dumneavoastră o mică gustare și o sticlă cu apă pentru a vă putea administra medicamentele.

Sfaturi despre cum să vă adaptați la mediul de lucru: Diagnosticul de Parkinson nu înseamnă neapărat că trebuie să nu mai aveți un loc de muncă. De fapt, multe persoane cu boala Parkinson continuă să lucreze în program normal sau cu jumătate de normă. Trebuie să vă gândiți totuși dacă slujba actuală este potrivită pentru dumneavoastră. Uneori puteți lua în considerare lucrul de acasă, cu jumătate de normă sau să vă schimbați serviciul actual. În timpul zilei este necesar să aveți pauze regulate. În cazul în care lucrați la calculator evitați să stați fără întrerupere perioade lungi de timp în fața monitorului. Când stați jos, încercati să vă schimbați poziția frecvent în timpul zilei pentru a diminua încordarea și rigiditatea musculară.

Exercițiul fizic și boala Parkinson: Un plan bun de exercițiu fizic poate ajuta corpul să facă fața bolii Parkinson. Exercițiile fizice regulate ajută la menținerea flexibilității, a posturii, a forței musculare și mobilității articulațiilor. De asemenea, vă este util în depășirea stresului zilnic și vă dă o senzație de împlinire și control asupra bolii. Exercițiul fizic înseamnă să găsiți o activitate simplă care vă face plăcere, cum ar fi plimbatul, grădinăritul, întreținerea casei și să o includeți în rutina zilnică. Unele persoane consideră benefice clasele de exerciții fizice și exercițiul în grup poate fi o modalitate ideală de a socializa. Înainte și după exercițiile fizice aveți grijă să faceți încalzire. Această încălzire ajută la prevenirea rupturilor musculare și îmbunătățește flexibilitatea și echilibrul. Executați exercițiile fizice în ritmul propriu chiar dacă acesta pare foarte lent și nu vă descurajați dacă pare greu la început. Învățați să recunoașteți când ați obosit.

Impactul emoțional al bolii Parkinson: Simptomele din boala Parkinson și complicațiile acestora pot avea un impact emoțional profund asupra activității zilnice fără ajutor, cunoștințe sau susținere. Acceptarea diagnosticului în boala Parkinson este foarte importantă. Maladia Parkinson este o afecțiune care se manifestă diferit la persoane diferite, dacă altcineva cunoscut sau din familie a avut boala Parkinson nu este de presupus că veți întâmpina aceleași simptome sau probleme. Învățați să vă recunoașteți simptomele proprii și împărtășiți-vă observațiile medicului. Deși de multe ori vă veți simți anxios sau descurajat, încercați să nu-i lăsați pe ceilalți să ia decizii importante în locul dumneavoastră.

Menținerea unei atitudini pozitive: Fără îndoială diagnosticul de boală Parkinson presupune modificări marcante ale vieții și este normal să vă faceți griji în privința viitorului. Veți trece prin zile „bune” și zile „rele”, iar sentimentele de tristete, descurajare, iritabilitate și frustrare sunt de înțeles. Este important sa fiți blânzi cu dumneavoastră când vă simțiți sătui sau frustrați. Consultarea unui psiholog clinician vă poate fi de un real folos.

Depresia: Dacă începeți să observați sentimente mai serioase, crescute în intensitate și durată, de tristețe sau retragere, se poate să suferiți de depresie. Dacă dumneavoastră sau familia consideră că suferiți de depresie nu trebuie să vă fie teama să cereți ajutor sau sfaturi. Recunoașterea depresiei este o dovadă de curaj. Consilierea psihologică este de ajutor. Un psiholog poate acorda consiliere individuală sau familială despre adaptarea la modificările stilului de viață în boala Parkinson.

Discuții despre boala Parkinson: Unul dintre cele mai dificile aspecte din boala Parkinson este explicarea altora despre ea. Poate fi dificil să faceți față atitudinilor negative, cum ar fi ostilitatea străinilor care nu vă înțeleg boala. Depinde numai de dumneavoastră dacă doriți să spuneți prietenilor, colegilor de serviciu, vecinilor sau altora cu care intrați în contact în viața de zi cu zi. Nu trebuie să vă fie teamă să cereți ajutor dacă aveți nevoie, de exemplu, de un pahar de apă pentru a vă lua medicamentele.

Specialiști implicați în terapia bolii Parkinson

Se poate să nu aveți nevoie de sprijinul tuturor categoriilor de personal medical specializat, iar personalul medical pe care-l frecventați zilnic vă poate schimba medicația conform nevoilor terapeutice. Este important ca dumneavoastră și familia să vă considerați membrii cheie ai tuturor echipelor implicate în tratamentul bolii Parkinson. La orice consultație medicală v-ar putea fi de ajutor să aveți pregătită o listă de întrebări și să aduceți o agendă în care să notați ceea ce vi se spune.  Încercați să nu vă lăsați descurajați dacă boala Parkinson vă încetinește sau îngreunează activitățile de rutină. Anumite sarcini pot deveni mai dificile de îndeplinit, dar încercati să găsiți calea cea mai bună pentru a depăși obstacolele. O atitudine pozitivă și menținerea rutinei zilnice s-au dovedit importante în lupta pe termen lung cu boala Parkinson.