Cum afectează maladia Parkinson intimitatea sexuală și emoțională

Să poți duce lupta cu boala Parkinson (BP) și simptomele sale motorii și non-motorii este o provocare foarte mare pentru persoanele care trăiesc cu această afecțiune, dar și pentru familiile lor. Atunci când dai piept cu problemele întâmpinate în această maladie, unul dintre primii pași este să înțelegi cum afectează boala Parkinson nivelul comunicațional, cât și cel intim, al pacientului în relațiile sale personale. Despre aceste lucruri aflăm de la Gila Bronner, terapeut sexual specializat în BP și Orna Moore, asistentă medicală specializată în BP.

„Atunci când fiul mă vizitează împreună cu nepoții mei sunt foarte fericită. Nu după mult timp, agitația pe care cei mici o produc, alergând prin cameră, mă fac pe mine să fiu nervoasă. Tremorul devine mai intens, iar eu sunt nevoită să mă retrag din cameră. Ei cred probabil că nu îmi fac plăcere vizitele lor, dar se înșeală. Cum aș putea să le spun motivul pentru care sunt tristă, când eu nu le pot spune nici măcar despre faptul că sufăr de boala Parkinson?”. Acesta este doar un singur exemplu despre felul în care boala Parkinson poate avea un impact asupra vieții familiale. Iată un altul:

„Recent i-am explicat nepoatei mele de cinci ani despre boala pe care o am. Săptămâna trecută, când a observatorul tremorul meu mi-a luat mâna care tremura și a spus „Parkinson! Parkinson! Ești rău! Nu mai tremura!” Ochii noștrii au înlăcrimat și am simțit un sentiment de fericire, de înțelegere din partea ei”. În mod cert intimitatea și comunicarea sunt elemente vitale pentru o viață bună a persoanele cu boala Parkinson și familiile lor. Dar de cele mai multe ori e ușor de spus însă greu de făcut. Așa că, ce este de fapt intimitatea și cum putem ne putem comunica trăirile mai bine?

Ce este intimitatea?

Intimitatea joacă un rol central în experiența noastră ca oameni și nu se referă doar la contexte sexuale ori erotice. Există un instict primar pentru intimitate în viața tuturor, mai exact să fie aproape de alții, să fie iubiți. Această nevoie poate fi satisfăcută în cadrul unei relații intime, inclusiv într-una de prietenie, una amoroasă sau familială. În același timp, fiecare persoană în parte va avea nevoi diferite din punct de vedere intim. Între timp, dacă te zbați cu problemele și factorii de stres ai fiecărei zile, e posibil să ai rezultate ceva mai negative și dacă tu nu ești deschis și înțelegător asupra acestui aspect e posibil să eșuezi în fața tuturor, a prietenilor sau a familiei. Un lucru este încă sigur, boala Parkinson ridică uneori provocări în ceea ce privește relațiile interumane și intimitate.

Ce este comunicarea?

Comunicarea este un proces de împărțire a ideilor, informațiilor și sentimentelor, atât în mod verbal cât și non-verbal. Este modul prin care aducem la cunoștință celor din jur ceea ce credem noi. Comunicarea poate fi realizată și prin expresiile faciale, prin gesturi, poziția corpului sau tonul tău vocal. Comunicarea este cheia menținerii unui bun nivel al vieții pentru noi toți. Comunicarea în familie presupune ca tu să fii atât un bun ascultător cât și un bun speaker. Boala Parkinson are potențialul de a afecta în mod grav comunicarea în cadrul familiei sau în cadrul relațiilor interpersonale.

Intimitatea și comunicarea în boala Parkinson

Comunicarea este cel mai eficient mod de a aprofunda intimitatea într-o relație, fie cea familială, fie cea cu partenerul tău, fie cea cu prietenii ori cea din mediul de lucru. Fiecare aspect al vieții se îmbunătățește atunci când învățăm să fim comunicatori mai buni. Persoanele care sunt deschise la împărtășirea emoțiilor lor, a gândurilor sau a ideilor, fără teama de a fi criticați sau neînțeleși pot ajunge la un nivel ridicat de intimitate în relațiile lor. Cu toate acestea, aici boala Parkinson reușește să pună bețe în roate. De asemenea, atunci când avem de-a face cu o boală cronică comunicarea este un aspect important pentru orice pacient. Persoanele cu boala Parkinson și familiile lor au foarte multe întrebări vizavi de această maladie și tratamentele implicate, dar ei au nevoie totodată să își exprime temerile, gândurile și trăirile. Ei au nevoie de abilități în comunicare, care însă în aceste cazuri, datorită stresului, se reduc. Boala Parkinson poate duce la diverse disfuncții sociale, comunicative sau interpersonale, dar poate avea și efecte psihologice prin efectele non-motorii ale bolnavilor, care de cele mai multe ori pot fi devastatoare, mai grave comparativ cu efectele motorii. Din moment ce simptomele bolii Parkinson sunt neașteptate, cuplurile pot întâmpina schimbări în comportamentul lor.

Îmbunătățirea comunicării în cadrul familiei

Menținerea unei relații apropiate cu familia va avea un impact pozitiv asupra bolnavului de Parkinson, mai ales în perioada de diagnostic, atunci când pacienții și familia lor sunt forțați să se adapteze unui viitor care implică o boală cronică. Oamenii nu sunt întotdeauna obișnuiți să își împartă problemele, dar trebuie să înțeleagă că boala Parkinson oferă o a doua șansă, o ocazie prin care se pot schimba comportamente care eventual duc la o comunicare eficientă cu membrii familiei. Comunicarea la nivel intim oferă pacienților cu boala Parkinson și familiilor lor un mediul social bun care asigură atașamente emoționale puternice ce pot ajuta nevoia de atașament, de iubire, de acceptare. Pentru a putea trăi sentimente depline oamenii trebuie să le permită celor dragi să îi cunoască, să îi asculte și să îi înțeleagă. Pe scurt comunicarea nu este ceva ce doar se întâmplă. Dar tu o poți face să se întâmple.

Semnat de Gila Bronner – terapeut sexual specializat în BP

Orna Moore, asistentă medicală specializată în BP