Asociatia antiparkinson

 

 

 

REVISTA LALELE ROSII NR. 3
BOALA PARKINSON SI GRADUL DE HANDICAP

Boala Parkinson este o afecțiune  apreciată ca  dizabilitate. Gradul de handicap este  stabilit în funcție  de stadiul bolii determinat de un medic neurolog, rezultatul fiind exprimat cu ajutorul a mai multor scale, una din  cele mai des utilizate  fiind HOEHN și YAHR modificată. Realizată în 1967, aceasta este o scală puţin sensibilă, dar fiabilă, permitând evaluarea globală în Boala Parkinson, clasificând maladia într-o evoluţie de la 1 la 5:

- Stadiul 1 cuprinde semne unilaterale care nu antrenează handicap în viaţa cotidiană, simptome   deranjante,  dar invalidante; tremor la nivelul unui membru.

- Stadiul 2 cuprinde semne cu predominanţă unilaterală, care antrenează un oarecare handicap, simptomele sunt bilaterale; dizabilitatea motorie este minimă; afectarea mersului şi posturii; afectare bilaterală  uşoara cu recuperare a  echilibrului.

Stadiul 3 cuprinde semne care atestă atingere bilaterală, cu o anumită instabilitate posturală, bolnavul rămânând totuşi independent; încetinirea semnificativă a mişcărilor corpului; afectarea precoce a echilibrului în timpul mersului sau ortostaţiunii; disfuncţiegeneralizată de severitate medie.

- Stadiul 4 cuprinde semne care antrenează un handicap sever şi pierderea parţială a autonomiei, simptome severe; mersul este posibil doar pe distanţe limitate; rigiditate şi bradikinezie severă; bolnavul este incapabil să trăiască singur; tremorul poate fi mai diminuat decât în stadiile precoce.

- Stadiul 5  în care, bolnavul este în scaun rulant sau la pat, fără autonomie, necesită îngrijire permanentă, invaliditate completă.

Pentru obținerea certificatului de încadrare în grad de handicap, bolnavul se va adresa Serviciului de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul Direcției de Asistență Generală și Protecția Copilului de unde domiciliază. Conform Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, sunt stabilite actele  necesare  pentru soluționarea dosarului astfel:

- Cerere  de evaluare a dosarului medical; copie buletin sau copie carte de identitate; adeverință de venit (daca nu realizează venituri, adeverință de la administrația financiară) dacă este pensionat de boală, copie după ultima decizie de pensie și copie cupon de pensie recent; ancheta sociala de la primaria de domiciliu;scrisoare medicala tip de la medicul de famile

- Copii ieșiri din spital; investigații paraclinice (EEG,EKG,RMN,CT),dupa caz,etc.

- Adeverință de la medicul specialist (neurolog)