REVISTA LALELE ROSII NR. 3
Celebrități în lupta cu boala Parkinson
Muhammad Ali

„În viața oricui, vine o vreme a socotelilor… și de multe ori, în timp ce anii se strecoară pierzându-se printre degete, ramânem în palmă doar cu amintirea de altă dată și cu un tremur nervos al înfrângerii întregii ființe…la ce folosesc toate cele trecătoare???”.

Deși până în prezent boala Parkinson nu are o cauză precisă de declanșare, realitatea a demonstrat că loviturile puternice și repetate la nivelul capului pot conduce la apariția acestei afecțiuni. Cei mai expuși sunt boxerii din care îl amintim pe românul Nicolae Linca, a cărui ascensiune am amintit-o în primul numar al revistei „Lalele Roșii”. Cel mai renumit boxer diagnosticat cu Parkinson este Cassius Marcellus Clay Jr, născut pe 17 ianuarie 1942 în orașul Louisville, statul Kentucky, SUA. Înca din copilărie acesta învăța să lupte și mai ales, să câștige, la 18 ani având 108 victorii și doar 8 înfrângeri câștigând la Olimpiada de box de la Roma medalia de aur la categoria semigrea.

Ca profesionist, începe să boxeze din 1960 obținând în următorii patru ani victorii. A reușit să câștige în fața a 19 callengeri devenind campion la categoria grea. În 1964, trecand la islamism, își schimbă numele în Muhammad Ali. Refuzând să participe la războiul din Vietnam, nu i se mai permite să boxeze. Drept consecință, Joe Frazier devine noul campion mondial. În 1973 redevine campion mondial și reușește să obțină titlul înca un an mai târziu când se retrage din sport. Ali îsi încheia atunci cariera de „greu” cu 56 de victorii, dintre care 37 prin knockout și doar 5 înfrângeri. Fostul boxer, singurul din istorie care câstiga titlul de campion mondial de trei ori, sportivul aflat printre cei mai apreciați la nivel mondial, adorat de suporteri, abordat de artiști în cântecele lor și interpretat de actori în filme, calcă însa pe terenul bolii Parkinson luptând de la egal la egal cu această maladie ce se dovedește a fi de aceeași categorie cu el.

semnat de Ionescu Dorina