REVISTA LALELE ROSII NR. 3
PROIECTUL TRANSEURO RESEARCH
o nouă speranță pentru bolnavii de Parkinson

Lupta împotriva bolii Parkinson continuă cu ajutorul proiectului Transeuro Research, unul dintre principalele programe de tratament pentru această maladie. Un studiu clinic a fost demarat la 1 ianuarie 2010, iar în cadrul acestuia pacienții testați sunt supuși terapiei celulare.

Proiectul Transeuro Research reprezintă o colaborare de cinci ani cu Comisia Europeană de Sănătate FP7. Până acum Transeuro Research a colaborat și va colabora în continuare cu clinicieni de renume, oameni de știință, parteneri de încredere și pacienți, reprezentanți care și-au unit forțele pentru a conlucra într-o nouă rundă de experimente și terapie celulară pentru contracararea bolii Parkinson. Obiectivul principal al proiectului este reevaluarea studiilor clinice deja realizate cu țesut fetal ventral mesencephal din creier la pacienții cu Parkinson, fiind așteptate rezultate stabile prin care se pot forma bazele optime și standardizate ale unor transplanturi eficace cu efecte secundare minime.

Programul presupune un protocol de colaborare cu autoritățile din clinicile Transeuro aflate în Marea Britanie, Suedia, Germania și Franța. Acest nou protocol este în prezent testat de către toți partenerii. În plus, o bază de date cu țesut fetal a fost pusă la punct pentru a continua studiul clinic de testare cu pacienții implicați. Recrutarea pacienților a debutat la începutul lui 2011. Pacienții sunt chemați în clinicile Transeuro din Cambridge, Cardiff, Londra, Paris, Freiburg Im Breisgau și Lund. Cea de-a doua întâlnire anuală Transeuro a avut loc anul acesta în Italia, între 15 și 18 aprilie, la Bellagio. Întrunirea s-a desfășurat în paralel cu întâlnirea anuală a Congresului Neurostemcell, un alt proiect al Comisiei Europene de Sănătate, care se ocupă cu producerea de celule neuronale din celule stem pentru a putea fi folosite la pacienții cu Parkinson și maladia Huntington. Din moment ce ambele conferințe s-au desfășurat în aceeași locație și a fost permisă o zi de întrepătrundere științifică, participanții celor două manifestări au putut face schimb de experiență în domeniul bolii Parkinson, astfel încât să poată lega colaborări pentru lupta împotriva acestei afecțiuni.

Semnat de Andrei Constantinescu