REVISTA LALELE ROSII NR. 3
Speranța nu moare niciodată

A început primul studiu pentru un vaccin împotriva bolii Parkinson

Vaccinul împotriva bolii Parkinson poartă numele de PD01A și a intrat în prima fază a studiului clinic, urmând să fie testat în clinica vieneză privată „Confraternität”, pe 32 de pacienți. Fiecare dintre aceștia va fi testat timp de 12 luni. Studiul se va încheia la sfarșitul anului 2013. Vaccinul are ca scop distrugerea proteinei alpha-synucleina, care are un rol cheie în declanșarea și evoluția bolii Parkinson. Vaccinul ajută sistemul imunitar la producerea de anticorpi necesari distrugerii acestei proteine. În plus, vaccinul ofera în premieră un tratament ce se concentrează asupra cauzelor bolii Parkinson și nu numai, asupra ameliorării simptomelor.

„Prin acest vaccin se folosește în premieră imunoterapia în tratamentul bolii Parkinson", a afirmat Walter Schmidt, președintele societății. Studiul beneficiază de sprijinul financiar al fundației actorului american Michael J.Fox, care a donat suma de 1,5 milioane de dolari. Affiris este o societate specializată în crearea și dezvoltare de vaccinuri și lucrează și la elaborarea de vaccinuri împotriva Alzheimer și aterosclerozei.  Potrivit statisticilor, sunt aproape șase milioane de bolnavi de Parkinson în lume.