Asociatia antiparkinson

 

 

 

REVISTA LALELE ROSII 2012
DEPRESIA

Depresia“Se spune ca ce nu te omoara , te face mai puternic “

Depresia din punct de vedere psihosocial este considerata o tulburare afectiva a stimei de sine  in contextul relatiilor interpersonal. Nu exista fiinta umana imuna la depresie ea fiind un raspuns normal la o situatie data.

Cand starea noastra de tristete sau dispozitie proasta persista si ne impiedica sa avem legaturi normale cu societatea inseamna ca avem depresie si este necesara consultarea unui neurolog sau psihiatru. Depresia afecteaza oamenii in mod diferit, persoanele depresive putand respinge  ideea de a cere ajutor , deoarece considera aceasta un semn de slabiciune  un defect sau o boala considerand ca se pot descurca singuri.

Adevarata fata a Depresiei

In fapt depresia e mai mult decat un sentiment temporar, e tristetea, lipsa sperantei asociata cu evenimentele de viata conduc la dificultatea diagnosticarii bolii. Simptomele de depresie sunt adesea subtile la inceput fiind greu de recunoscut dintre acestea cele mai comune fiind:

Depresia2Femeile fac depresie de doua ori mai mult decat barbatii. Persoanele cu afectiuni grave sunt predispuse la depresie, boala Parkinson fiind una dintre ele. Aceasta poate sa apara in orice stadiu a bolii, la 20-50% din pacienti fiind semnalata, aspect ce reduce calitatea vietii independent de simptomele motorii.

In ciuda prevalentei crescute a depresiei in boala Parkinson aceasta ramane frecvent netratata dar o data identificata poate fi ameliorata si tratata eficient imbunatatiind calitatea vietii.

Conform statisticilor, cca 121 de milioane  de oameni  din intraga lume sufera de depresie cele mai grave forme conducand la suicid, 850 de mii de decese fiind datorate acestei afectiuni.

Ultimele studii apreciaza ca depresia esta datorata in procent de 50 % ereditatii si 50 % mediului social.

Astfel, varsta la care se instaleaza boala difera de la tara la tara, fiind puternic legata de contextual social.

Daca reusim sa evitam factorii de risc sau factorii declansatori ai starii de depresie am reusi sa prevenim aceasta boala, expertii apreciind ca un teren genetic predispus la afectiune insotit de evenimente stresante, unele medicamente sau alti factori pot determina la nivel cerebral un dezechilibru neurotransmitatorilor.

Tratamentul

Include consiliere, psihotperapie comportamentala, cognitiva si medicatie antidepresiva sau o combinatie intre cele doua.

Spitalizarea poate fi necesara in caz de tentative de suicid, detasarea de realitate, psihoze, utilizarea excesiva de alcool sau droguri.

Tratamentul isi poate face efectul intre 4-12 saptamini sau se poate sa fie nevoie de mai multe incercari pentru a gasi medicatia cea mai potrivita.

Ca orice alte boli depresia necesita tratament, timp si rabdare.

Sustinerea si implicarea familiei ca parte a tratamentului poate fi  foarte important la toate categoriile de varsta.

Depresia reprezinta unul dintre simptomele non-motorii principale si apare in 40-50% dintre cazurile de Parkinson. Aproximativ 62% dintre persoanele cu Boala Parkinson au depresie, insa doar 6% dintre oameni  vad in depresie un motiv real de ingrijorare. Acestea sunt concluziile unui sondaj condus de Asociatia Europeana de Parkinson.

Depresia aparuta datorita bolii Parkinson este o depresie clinica de multe ori manifestandu-se prin: lipsa de speranta, de incredere in sine, sentimente de vinovatie; insomnie sau stari persistente de somnolenta, incetineala verbala si fizica; ginduri persistente de ingrijorare legate de viitor.

 

 

Medic specialist  neurolog  Gnaciuc Viorica
Spitalul municipal Vatra Dornei