Asociatia antiparkinson

 

 

 

REVISTA LALELE ROSII 2012
Un Star in lupta cu  Boala  Parkinson

“Mi-a luat ceva timp sa inteleg din nou ca viata e plina de posibilitati minunate, iar cand am realizat  asta, totul a explodat si atatea lucruri bune au inceput sa mi se intample”.

Michel J. Fox pe numele sau real Andrew Michael Fox s-a nascut  pe 9 iunie 1961 in Edmonton, Alberta, Canada, fiul lui Phyllis, actrita si functionara, si William Fox, un ofiter de politie membru al Fortelor canadiene.

Debutul in arta

Fox  a inceput activitatea in televiziune la varsta de  cincisprezece ani in cadrul seriei Leo and Me  iar la optsprezece ani, s-a  mutat la Los Angeles pentru a-si urma cariera. Debutul in cinematografie s-a facut in filmul  Scrisori de la Frank, fiind "descoperit" de catre producatorul, Ronald Shedlo. Primul rol important pentru Fox  a fost ca "Young Republican," Alex P. Keaton in spectacolele de familie difuzate pe NBC,  din 1982 pana in 1989. Colaborarea  cu Steven Spielberg cu rolul  Marty McFly in filmul  “Inapoi in Viitor”  a dus productia cinematografica la 4 iulie 1985 pe locul  unu in box office, mentinandu-se pentru 11 saptamani consecutive pe acel loc avand incasari de $ 381.11milioane.

Lupta cu boala Parkinson

Actorul  a avut primele simptome  de  boala Parkinson in 1990 in timp ce tragea un film la  Hollywood acesta fiind diagnosticat foarte greu de abia in 1991, facand public acest lucru in 1998.

De cand i-a fost descoperita boala,  a refuzat sa-si planga de mila si a crezut ca totul se va rezolva, constituind  Fundatia Michael J. Fox in anul 2000. Perioada petrecuta cu grija de a-si ascunde boala nu a fost chiar asa de usoara. Astfel, in plin interviu cu Diane Sawyer de la canalul A.B.C., a trebuit sa intrerupa emisia pentru 15 minute pentru a-si lua medicamentele si a astepta sa-si faca efectul, oprirea tremuraturile spasmodice.

Adesea, acasa, prefera sa renunte la ajutorul pilulelor si sa treaca prin criza, suportand cu stoicism tremuraturile. De fapt, fara medicamente, nu reuseste sa tina in mana nici stiloul, neavand  control  asupra mainii stangi.

Actorul,  a creat o multime de trucuri ca sa-si ascunda tremuraturile. De exemplu, cand dadea interviuri, se misca continuu, prin incapere, astfel incat gazetarii simteau nevoia sa raporteze in articolele lor ca actorul era foarte nervos, truc care il folosea si in filmari.

Biografie   Nume: Michael J. Fox Data nasterii: 9 iunie 1961 Locul Nasterii Edmonton Alberta Canada. Castigator a  2 premii Emmy, o nominalizare Golden Globe

 

Ionescu Dorina-redactor