Asociatia antiparkinson

 

 

 

REVISTA LALELE ROSII 2012
Pictura si Boala Parkinson

Lumea in care traim ar fi mai goala fara pictori si operele lor de arta. Si cine nu a auzit de Salvador Dali pe numele sau real Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech ( 11.03.1904 - 23.01.1989) pictor spaniol, originar din provincia Catalonia, Figueras, reprezentant de seama al curentului suprarealist in arta.

"Desenul este cinstea artei. Nu exista posibilitatea inselatoriei. Este ori bun, ori prost"

Dar oare cati dintre dumneavoastra stiu ca in anul 1980 acesta se imbolnaveste de Boala Parkinson, cautand ameliorarea bolii si in Romania la Institutul Ana Aslan.

Si cred ca mai putini dintre dumneavoastra ati auzit de Stefan Danilevici, inginer tehnolog de industrie alimentara (fost inginer-sef la Intreprinderea de Prelucrare si Industrializare a Legumelor si Fructelor Suceava si ulterior, director general la Consuc  Suceava), care a deschis in luna ianuarie o expozitie personala de pictura la galeria suceveana „MiGal”.

Membru a Asociatiei Antiparkinson inca din anul 2007 Stefan Danilevici nu este un novice in pictura.

Astfel , in anii ’60, cand era student la Institutul Politehnic din Galati, s-a remarcat ca si grafician satiric, publicand o serie de caricaturi in revista institutului, iar mai tarziu (in anul 1978) a absolvit Scoala Populara de Arta din Suceava, unde, la Sectia Pictura, a avut-o ca profesoara pe artista plastica Ileana Barda, dar a lucrat si sub indrumarea pictorilor Mircea Hrisca si Ion Fluerici.

Pictura, asa cum marturiseste el, ii confera „o stare de relaxare”. Cel mai bine picteaza dimineata devreme, cand este liniste si e odihnit. „Cand mainile incep sa-mi tremure - spune Stefan Danilevici - e un semn ca ma aflu pe o anumita treapta de oboseala si trebuie sa ma odihnesc!”.

Picteaza pe sevalet, dar uneori e nevoit sa lucreze si pe orizontala pentru a avea un suport si pentru a-si putea stapani tremuratul mainilor.

Din acelasi motiv, in picturile sale combina culorile de ulei cu creioanele carioca, intrucat utilizarea acestora ii permite, prin faptul ca mana se poate sprijini in instrumentul de desenat, un control mai bun al trasarilor, spre deosebire de pensula, care lasa o urma nesigura.

De mai bine de un an, Stefan Danilevici picteaza aproape zilnic, cu exceptia zilelor de sarbatoare. In zilele de sarbatoare face, daca simte nevoia, cel mult un desen pe coala de bloc, desen asupra caruia revine apoi daca il considera reusit.

A reusit sa picteze chipul lui Iisus cand a fost curat sufleteste.

Dintre pictorii romani, pe Stefan Danilevici l-a impresionat  Nicolae Grigorescu.  Si-a exersat mana in reproducerea unor tablouri cum ar fi „Tarancuta” sau „Car cu boi”.

A pictat si lucrari cu tema religioasa. Cu ani in urma, s-a  apucat sa picteze „Cina cea de taina”. „Am lucrat aproape tot tabloul  - spune el - mai putin chipul lui Iisus. N-am putut sa-l pictez. La vremea aceea nu stiam ca pictorii iconari trebuie sa fie curati sufleteste, sa se roage, sa tina posturile. Eram un pacatos”. Tabloul a ramas neterminat timp de cativa ani. A reusit pana la urma sa-l termine, atunci cand, asa cum spune el „am raspuns cerintelor”.

„Sunt momente - spune Stefan Danilevici - cand trebuie sa ma opresc din pictat, pentru ca simt ca voi strica ceea ce am reusit sa fac pana atunci”. In camera lui tine intotdeauna o lucrare pe sevalet.

Are astfel ragazul sa o priveasca din diverse unghiuri, in momente diferite ale zilei, cand lumina cade mereu altfel pe suprafata lucrarii.

Imi mai vine cate o idee, vad culorile altfel, simt ca mai trebuie sa adaug ceva”, spune el.

Pictura lui Stefan Danilevici nu trebuie privita doar ca un simplu exercitiu de imitare a realitatii, ci ca rezultatul unui efort de reflectie si autocontrol.

 

Boala Parkinson si pictura

Specialistii au constatat ca primele lucrari ale unui pictor sunt simple, cu unul sau doua elemente (gen un pescarus pe cer), insa dupa debutul bolii creativitatea pictorului s-a concentrat foarte mult pe detalii, tablourile avand extrem de multe amanunte (imaginati-va o piramida cu peste o suta de detalii diferite).

Boala Parkinson pe langa tremor, gesturi rapide, sacadate si instabilitatea posturala, da un alt simptom  bradikinezia - miscarile devin lente si fara amploare, scrisul de mana devine mic si ilizibil. Pacientii clipesc mai rar, iar vocea devine mai inceata.

Arta determina emotii, iar emotiile depind de dopamina -acesta este punctul de plecare in gasirea explictiei pe care specialistii inca o cauta.