Bacterie comuna legata de boala Parkinson

O infectie bacteriana comuna poate contribui la riscul bolii Parkinson (PD), conform noilor cercetari publicate in Jurnalul European de Neurologie.   Studiul este primul care leaga bacteria de boala Parkinson la o populatie mare.

Bacteria, denumita Helicobacter pylori (HP), este mult mai frecvent asociata cu problemele de stomac, inclusiv ulcer si rareori, cancer de stomac.   Dar cercetatorii au fost mult timp nedumeriti de ce multe persoane cu Parkinson au un istoric de probleme de stomac, cum ar fi ulcerul, inainte de dezvoltarea bolii Parkinson .   Unele cercetari au aratat chiar ca eliminarea infectiilor cu H. pylori a ajutat la simptomele de Parkinson.  Cercetatorii inca nu au facut un studiu epidemiologic intr-un grup mare in vederea legarii statistice a H. pylori de Parkinson.

Un nou studiu, efectuat de un grup condus de Beate Ritz, M. D., Ph.D., a utilizat doua mari baze de date daneze, una plina de informatii referitoare la retete de medicamente si una de inregistrari/documente medicale.   Pentru fiecare persoana cu Parkinson identificata, dr. Ritz si colegii sai au selectat aleator cinci persoane de control fara Parkinson, de acelasi sex si varsta.   Apoi ei au cautat o legatura intre prescrierea medicamentelor care trateaza H. pylori si eventualul diagnostic clinic de Parkinson, cinci ani mai tarziu.

Rezultate

Din 3.489 de persoane care, in cele din urma, au dezvoltat Parkinson, 138 dintre ele, sau 3,9 procente, au fost tratate pentru H. pylori.   In grupul de control, 2,9 % au fost tratate pentru H. pylori.

Studiul a indicat o crestere de 46 % a probabilitatii de dezvoltare a bolii Parkinson daca persoana a fost tratata pentru H. pylori cu cel putin cinci ani inainte.

Ce inseamna aceasta?

Posibilitatea unei legaturi intre problemele de stomac si Parkinson i-a intrigat un timp pe cercetatori.   In acest studiu, epidemiologii au aratat, pentru prima data, ca persoanele care au fost tratate pentru H. pylori au un risc ridicat de a dezvolta boala Parkinson .   Daca aceasta legatura este confirmata cu studii biologice, ea sugereaza ca tratarea rapida a infectiei cu H. pylori ar putea impiedica dezvoltarea bolii Parkinson mai tarziu.   Trebuie remarcat ca incidenta bolii Parkinson era mai mare in grupul care a fost tratat pentru H. pylori numai cu un procent (2,9 % in grupul de control la 3,9 % in grupul tratat pentru H. pylori).

Acest studiu are anumite limite.   Mai intai, pentru ca a fost efectuat cu ajutorul inregistrarilor fiselor medicale si ale prescrierii medicamentelor, este imposibil sa se cunoasca precizia diagnosticelor de infectie cu H. pylori si Parkinson .   Mai mult, deoarece studiul presupunea starea infectiei cu H. pylori pe baza retetelor de medicamente, se poate ca retete de medicamente sa fie scrise nu numai pentru infectii cu H. pylori ci si pentru alte utilizari sau ca infectiile cu H. pylori nu erau intotdeauna prezente atunci cand au fost prescrise medicamentele.   Cel mai important, acest tip de studiu nu poate determina daca boala Parkinson timpurie face infectia cu H. pylori mai probabila, sau daca infectia cu H. pylori duce la dezvoltarea bolii Parkinson.  Cu toate acestea, identificarea unui risc potential tratabil pentru Parkinson este important si merita cercetari suplimentare.   Alte cercetari biologice care incearca sa descopere un mecanism care leaga H. pylori de boala Parkinson vor fi necesare pentru a raspunde la aceste intrebari.