Asociaţia de Lupta Impotriva Bolii Parkinson

Bd. Dacia, Bloc 29, sc.A, et.1, ap.7, cod 330106, Deva, Hunedoara

presedinde: Dan RAICAN

dan_raican a) yahoo.com

Anunţ plasture transdermic cu rotigotină

ULTRASUNETE FOCALIZATE

Traducere din limba engleză realizată de Politrad

Un test iniţial pentru a determina dacă o intervenţie chirurgicală pe creier fără scalpel poate reduce tremorul cauzat de boala Parkinson a produs rezultate încurajatoare.

Într-o lucrare publicată de revista ştiinţifică JAMA Neurology, cercetătorii au concluzionat că efectuarea unor cercetări suplimentare este justificată. Micul studiu pilot a fost condus de Dr. Jeff Elias de la Universitatea din Virginia, Facultatea de Medicină, desfăşurat şi la Institutul de Neuroştiinţe din Seattle. În studiu au fost înscrişi douăzeci şi şapte de participanţi cu boală Parkinson dominată de tremor; echipa de cercetare a repartizat la întâmplare 20 de pacienţi care urmau să fie trataţi cu unde de ultrasunete focalizate aplicate creierului lor, în timp ce celorlalţi li s-a efectuat o procedură falsă, pentru a ţine cont de orice potenţial efect placebo. (Ulterior, acestora din urmă li s-a oferit posibilitatea de a fi supuşi procedurii efective).

Toţi sufereau de un tremor rezistent la tratamentul medical şi toţi au continuat să îşi ia tratamentul curent pentru Parkinson. Participanţii la studiu care au fost supuşi procedurii cu ultrasunete focalizate au experimentat o îmbunătăţire medie de 62 la sută a tremorului mâinilor trei luni mai târziu. Şi în cazul celor care au fost supuşi procedurii false s-au constatat mici îmbunătăţiri, sugerând apariţia unui efect placebo. Cercetătorii au ajuns la concluzia că sunt necesare teste suplimentare pentru a stabili mai bine eficacitatea ultrasunetelor focalizate în tratamentul tremorului cauzat de Parkinson.

Vârsta medie a participanţilor la studiu a fost de 67,8 ani, 26 dintre participanţi fiind bărbaţi. Cele mai semnificative efecte secundare raportate au fost amorţirea uşoară a unei părţi a corpului, care s-a îmbunătăţit, şi amorţirea feţei şi degetelor, care a persistat. Doi dintre participanţi au prezentat şi o slăbiciune parţială, din care şi-au revenit sau care s-a îmbunătăţit pe parcursul studiului. (Procedura a fost modificată de atunci pentru a atenua acest risc de slăbiciune, spun cercetătorii.) Lucrarea completă poate fi citită gratuit la JAMA Neurology.

Despre ultrasunetele focalizate

Tehnologia cu ultrasunete focalizate a fost deja aprobată de către Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente pentru tratamentul tremorului esenţial, cea mai frecventă tulburare de mişcare. Aprobarea a venit după ce Elias şi colegii săi de la UVA au pus în practică abordarea. De asemenea, există şi alţi cercetători care evaluează potenţialul ultrasunetelor focalizate pentru tratarea multor altor boli, inclusiv cancerul de sân, tumorile cerebrale, epilepsia şi durerea.

Tehnologia funcţionează prin focalizarea undelor sonore în interiorul corpului cu producerea unui mic focar, la fel ca o lupă care focalizează lumina. Prin controlarea cu atenţie a acestui proces, cercetătorii pot întrerupe circuitele defectuoase ale creierului sau pot distruge ţesuturile nedorite. Spre deosebire de intervenţiile chirurgicale tradiţionale pe creier, craniul nu trebuie găurit sau tăiat. Imagistica prin rezonanţă magnetică le permite să monitorizeze locul şi intensitatea procedurii în timp real, o caracteristică de siguranţă importantă atunci când se efectuează modificări permanente ale creierului.

Ce urmează

Cercetătorii consideră că un studiu multicentric mai amplu este necesar pentru a defini mai bine rolul potenţial al tratamentului cu ultrasunete focalizate în gestionarea bolii Parkinson. „Descoperirile noastre sugerează că pacienţii care pot beneficia de aceasta abordare sunt cei pentru care reducerea tremorului este suficientă pentru a le îmbunătăţi calitatea vieţii”, a declarat cercetătorul de la UVA, Dr. Binit Shah.