Asociaţia de Lupta Impotriva Bolii Parkinson

Bd. Dacia, Bloc 29, sc.A, et.1, ap.7, cod 330106, Deva, Hunedoara

presedinde: Dan RAICAN

dan_raican a) yahoo.com

Anunţ plasture transdermic cu rotigotină

ALFA-SYNUCLEIN SI NOI METODE DE TESTARE

Nov 15 2013
In studii de laborator folosind drojdie și celule umane, oamenii de știință au descoperit un compus care inversează efectele toxice ale alpha-synuclein, proteina care se acumulează în anumite celule ale creierului, ceea ce duce la boala Parkinson. Studiile, suportate în parte de către Parkinson’s Disease Foundation (PDF), au fost publicate online, in doua rapoarte in 24 octombrie de către Science Express.

De obicei, unul dintre primii pași în testarea dacă un compus chimic ar putea fi un nou medicament eficient este de a vedea modul în care interacționează cu moleculele țintă în eprubete. Cercetători condus de Susan LINDQUIST, Ph.D., la Institutul Whitehead din Cambridge, Massachusetts, au dezvoltat însă o nouă alternativă: testarea cu celule de drojdie, care sunt surprinzător de asemănătoare cu celulele umane vii. După crearea unui tulpina de drojdie cu semnul distinctiv al bolii în interiorul celulelor, cercetătorii au descoperit un compus care ar putea inversa efectele toxice ale alpha-synuclein.

Un al doilea studiu a fost apoi condus de Vikram Khurana, MD, Ph.D., colaborator la studiul de drojdie, care a fost susținut de PDF-ABF Clinician-Scientist Development Award (fondat şi sponsorizat în comun PDF şi American Brain Foundation) . El si colegii sai au testat compusul în celulele nervoase umane care a efectuat mutatii ale genei alpha-synuclein. Aceste celule nervoase au fost create prin transformarea celulelor pielii a două persoane cu boala Parkinson genetică, in celule stem: o femeie cu o mutatie in gena alpha-synuclein și un bărbat care a avut trei copii ale genei alpha-synuclein.

Rezultate

Cercetătorii au identificat pentru prima data efectele toxice ale alpha-synuclein din celulele de drojdie, inclusiv stresul celular și o acumulare de deșeuri.

Cercetătorii apoi au dovedit că aceste efecte au fost găsite în neuronii umane și au fost cauzate de mutația alpha-synuclein.

Un compus chimic identificat în studii cu drojdie, numita NAB2 (aryl benzimidazole analog), a inversat cu succes efectele toxice din neuronii umani.

Concluzii

Acest studiu demonstreaza un nou mod de a descoperi potentiale noi medicamente pentru PD și alte boli neurodegenerative.

Într-adevăr , Dr. Khurana si colegii sai au dovedit eficiența noii metode de izolare şi testare a compuşilor chimici medicamentoşi pentru identificarea unui compus chimic care ar putea avea potentialul de a trata boala Parkinson. Compusul acționează prin inversarea toxicităţii alpha-synuclein. Deși este cunoscut faptul că alpha-synuclein acumulează în agregate in creierul persoanelor cu PD, este încă neclar dacă alpha-synuclein acționează singur, declanșat de ceva similar cu o avalanșă, sau dacă se acumulează ca oconsecinţă a toxicităţiiunei alte substanţe. În cazul în care se va dovedi că alpha-synuclein este cauza bolii Parkinson, acest compus poate fi promiţător pentru dezvoltarea de noi medicamente.

Pentru a merge mai departe, oamenii de știință trebuie să testeze compusul pe modele animale de Parkinson. Dacă noul medicament va fi eficient si sigur pentru animale, compusul trebuie apoi sa treacă teste similare la om.

In fiecare sambata,

intre orele 21-22