Asociatia antiparkinson

 

 

 

Coenzima Q 10

Pare extrem de promițatoare in prevenirea și tratarea bolii Parkinson, o boala cerebrala degenerativa. Oamenii de știința au descoperit ca boala Parkinson implica doua defecte pe care enzima Q10 le poate repara. Unul este o disfuncționalitate in producția energetica a mitocondriilor, celalalt, adus de radicalii liberi celulelor nervoase ce produc neurotransmițatorul dopamina, amplasate intr-o parte a creierului numita substanța neagra.

Cercetatorii au mai descoperit ca coenzima Q10 este excepțional de redusa la bolnavii de Parkinson. Acest indiciu i-a facut pe dr. Beai și pe Cliff Shults, profesor de neurologie la University of California din San Diego, sa puna coenzima Q10 in hrana animalelor timp de o luna inainte de a le da, atat lor, cat și lotului de referința, o toxina menita sa distruga celulele cerebrale producatoare de dopamina.

S-a observat ca animalele hranite cu coenzima Q10 au fost mult mai puțin afectate de toxina și pierderea de dopamina a fost mai mica decat in cazul animalelor care nu primisera coenzima Q10. Aceasta sugereaza ca coenzima Q10 poate contribui la prevenirea bolii Parkinson și/sau la intarzierea progresului acesteia. Nivelurile ridicate ale coenzimei Q10 in creier ar putea þine la distanța demonii ce impiedica producerea dopaminei.

Venise vremea sa se testeze ideea pe oameni. Un studiu preliminar sugera ca dozele mari de coenzima Q10 (200 pana la 800 mg pe zi) stimulau activitatea dopaminei in celulele nervoase. Acesta a fost suficient pentru a determina INS sa finanțeze un studiu complet dublu-orb in 12 centre medicale prestigioase pentru a vedea daca coenzima Q10 incetinește agravarea bolii Parkinson. Pacienții care nu au nevoie de medicație de felul Levodopa iau doze zilnice de 600 sau 1 200 mg de coenzima Q10.

INS a lansat de asemenea o cercetare de amploare menita sa determine contribuția coenzimei Q10 in tratarea bolii Huntington – o boala cerebrala degenerativa ce afecteaza pana la 30.000 de americani. Doza-test este tot de 600 sau 1 200 mg pe zi.