De ce ne imbolnavim de Parkinson

Geneticieni americani au identificat o gena a carei mutație declanșeaza aceasta boala incurabila. O eventuala inhibare a acestei gene poate opri evoluția bolii inca din primele ei stadii.

Maladia Parkinson este o boala degenerativa ce survine in urma distrugerii lente și progresive a neuronilor. Intrucat zona afectata joaca un rol important in controlul mișcarilor, pacienții au drept simptome gesturi rigide, sacadate și incontrolabile, tremor și instabilitate posturala, pierzandu-i controlul asupra acțiunii musculare.

Un bolnav de Parkinson ajunge la aceste simptome foarte tarziu in evoluția bolii, dupa ce aproximativ 80% din celulele nervoase din zona afectata sunt iremediabil pierdute. Oamenii de știința au descoperit mutația genetica responsabila de moartea celulelor nervoase și sunt optimiști cu privire la sinteza unor medicamente care sa blocheze acțiunea distructiva a acestei gene. Prof. Bingwei Lu de la Stanford University, California, coordonatorul studiului care a dus la aceasta descoperire a precizat ca gena a carei mutație este responsabila de declanșarea bolii este MicroARN, gena al carei rol in organism a inceput sa fie descoperit abia recent. Gena MicroARN este responsabila și pentru declanșarea anumitor tipuri de cancer, de disfuncții cardiace și de probleme ale sistemului imunitar. "Acum am aflat insa ca este implicata și in aceasta boala neurodegenerativã ", a precizat cercetatorul american.

Conform unei analize publicata in revista "Nature ", mutația acestei gene impiedica activitatea neuronala normala, conducand spre suprasinteza a cel puțin doua proteine care pot duce la moartea celulelor nervoase. Utilizand un fluid comun cercetatorii au aratat ca gena poate produce celule care repara leziunile din creier. Variind concentrația celor doua proteine se poate preveni moartea celulelordopaminergice. Acest fapt are implicații terapeutice imediate. Kieran Breen, director de cercetari, afirma ca descoperirea este un pas important inainte in dezvoltarea unui tratament al bolii.