Fața nevazuta a bolii Parkinson

Se spune ca boala Parkinson face parte din categoria "bolilor rare ". In fapt incidența bolii Parkinson intr-un studiu din 2009 era de 16-19 noi cazuri la 100.000 de locuitori/an, mai mult, un studiu efectuat la persoanele in varsta de peste 65 de ani, descopera ca aproximativ 15% dintre acestea aveau semne parkinsoniene.

Rezulta ca in fapt Boala Parkinson este o afecțiune neurologica frecventa, cu o prevalența in jur de 1 la 1000, putand ajunge la 1 la 200 la populația varstnica, estimandu-se ca afecteaza peste 6,4 milioane de persoane din intreaga lume, pana in prezent neputandu-se stabili cauza și vindecarea acesteia.

Oamenii de știința cauta in continuare noi arme de lupta impotriva bolii, exemplificative fiind cele a unei echipe de cercetatori de la Universitatea de Stat din Iowa, condusa de catre Anumantha Kanthasamy, care in ultimii 10 ani s-a ocupat cu descifrarea mecanismelor complexe asociate cu apariția și evoluția maladiei Parkinson, aceștia au descoperit un indiciu esențial care ofera speranțe pentru gasirea, pe viitor, a unei posibilitați de vindecare.

Studiile lui Kanthasamy au relevat faptul ca la nivelul creierului exista o anumita proteina care, aparent fara vreun motiv, distruge celulele nervoase producatoare de dopamina.

Din milioanele de celule care exista in creierul uman, bolnavii de Parkinson pierd in jur de 10000. Neobișnuita proteina este cunoscuta sub numele de kinaza-C sau PKCä. Kanthasamy și echipa sa au descoperit un compus chimic care neutralizeaza kinaza-C, permițand celulelor nervoase care secreta dopamina sa supraviețuiasca și sa funcționeze corect. Aceasta descoperire va furniza idei noi producatorilor de medicamente, existand deci speranțe ca prin intermediul unor viitoare tratamente sa fie oprita evoluția maladiei sau poate chiar vindecarea totala a celor afectați de aceasta.