Asociaţia de Lupta Impotriva Bolii Parkinson

Bd. Dacia, Bloc 29, sc.A, et.1, ap.7, cod 330106, Deva, Hunedoara

presedinde: Dan RAICAN

dan_raican a) yahoo.com

Anunţ plasture transdermic cu rotigotină

O nouă formulă de carbidopa-levodopa

Carbidopa-levodopa, de obicei, luate ca Sinemet ®, este terapia standard de aur pentru simptomele de mișcare ale bolii Parkinson. Dar în timp, mulți oameni dezvolta "fluctuații " în timpul tratamentului, stări de "wearing on/off" respectiv blocaje/dischinezii. În ciuda altor opțiuni de medicaţie la efectele secundare ale levodopa, respectiv formule cu eliberare controlată de Sinemet®, agoniști ai dopaminei, sau medicamente care încetinesc descompunerea levodopei - fluctuațiile sunt încă o complicație motorie majora în boala Parkinson.

O nouă formulă experimentală de carbidopa - levodopa, cunoscută sub numele IPX066 abordează această problemă. Unele dintre perlele din capsula sunt eliberate rapid, iar altele se dizolvă la diferite rate. Cercetătorii de la mai multe instituții, conduse de Kelly E. Lyons, Ph.D., de la Universitatea din Kansas Medical Center, au testat siguranța si eficacitatea medicamentului în tipul cel mai riguros de studiu clinic: randomizat, dublu-orb şi controlat cu placebo.

Cercetătorii au recrutat pentru studiu 381 de participanți din SUA si Europa, diagnosticaţi cu boala Parkinson în stadiul timpuriu până la moderat şi care nu au luat levodopa pentru cel puțin patru săptămâni înainte de înscriere la studiu. In plus, pentru a fi incluse î studiu, participanții au trebuit să aibă scorul UPDRS, o scara de evaluare standard a simptomelor, totalizând 18 sau mai mare. În medie, participanții au fost de aproximativ 65 de ani, iar aproximativ 55 la suta au fost bărbaţi. Cercetătorii au împărțit participanții în patru grupe, fiecare primind o pastilă de trei ori pe zi, timp de 30 de săptămâni: fie un placebo (o pastilă care arata ca medicament) sau 145 mg, 245 mg sau 390 mg de levodopa ca IPX066.

Rezultate

La toate cele trei doze, participanții care au luat IPX066 au prezentat îmbunătățiri cu privire la simptomele de mişcare ale bolii Parkinson comparate cu îmbunătăţirile observate la persoanele care iau Sinemet ®.
Simptomele s-au îmbunătățit ușor la participanții care au luat placebo, cu 0,6 puncte pe scala UPDRS .
Aproximativ două treimi din participanți au prezentat reacții adverse, cei care au luat doze mai mari le-au prezentat mai des .
Cele mai frecvente efecte secundare au fost greaţă, dureri de cap, amețeli şi insomnie .

Dintre dozele testate, 145 mg de trei ori pe zi pare a oferi cel mai bun echilibru între eficacitate și siguranță.

Concluzii

Levodopa este un tratament excelent pentru simptomele motorii de bolii Parkinson. Cercetările continuă în scopul de a găsi noi modalități şi metode şi tratament pentru a optimiza beneficiile si pentru a minimiza efectele secundare. Dacă IPX066 devine disponibil, acest studiu arata ca acesta poate deveni un alt instrument pentru persoanele cu boala Parkinson și medicii lor. Deși nu este punctul central al acestui studiu, oamenii de stiinţă sunt plini de speranța ca, în special, IPX066 va ajuta pentru a diminua fluctuațiile motorii, cum ar fi diskineziile.

În același timp, medicii au alte opțiuni pentru a ajuta oamenii cu boala Parkinson care au dezvoltat fluctuații în tratamentul cu carbidopa-levodopa (momente "on-off"). In plus fata de ajustarea dozei de medicamente şi orarul de administrare, ei pot adăuga alte medicamente. Acestea pot include inhibitori de monoamino oxidaza-B, cum ar fi rasagilină (Azilect®) și selegilină (Eldepryl®) și agoniști ai dopaminei de exemplu, pramipexol (Mirapex®) sau ropinirol (Requip®), sau entacaponă (Comtan®). În plus, oameni care au răspuns excelent la carbidopa - levodopa, dar prezintă fluctuații și dischinezie pot beneficia de stimularee profunda creierului DBS.

06 noiembrie 2013

In fiecare sambata,