Asociatia antiparkinson

Asociaţia de Lupta Impotriva Bolii Parkinson

Bd. Dacia, Bloc 29, sc.A, et.1, ap.7, cod 330106, Deva, Hunedoara

presedinde: Dan RAICAN

tel.: 0745 231 153

E-mail:
dan_raican a) yahoo.com

 

 

 

Anunţ plasture transdermic cu rotigotină

MATEMATICA AJUTA PACIENTII CU
BOALA PARKINSON

Afecțiunile neurodegenerative

Orice disfuncționalitate ce se manifesta la nivelul creierului poate avea ca sursa o afecțiune neurodegenerativa. Degenerările neuronale se caracterizează prin pierderi progresive ale structurilor sau funcțiilor neuronale.

Disfuncționalitățile pot fi tranzitorii, se manifesta pentru o perioada scurta de timp, continue, sau permanente. Funcție de tehnologiile de diagnosticare, disfuncționalitățile continue pot fi eliminate sau se pot transforma in disfuncționalități permanente.

Disfuncționalitățile continue cat si cele permanente de obicei produc boli neurodegenerative dintre care menționăm Parkinson, Alzheimer, PTSD, etc. In aceste cazuri se impun acțiuni imediate si continue pentru a preveni deteriorări permanente ale creierului. Lipsa acestor acțiuni determina eșecul programelor de recuperare. Parkinson este o afecțiune de origine neurodegenerativă ce are la bază distrugerea progresiva a sistemului neural.

Statistici la nivel mondial și în România

La nivel mondial statisticile arata ca o persoana din 6 suferă de o afecțiune neurodegenerativa, repartiția pe afecțiuni specifice Parkinson, Alzheimer, PTSD, .. fiind următoarea:

- Atac vascular cerebral 15 milioane

- Parkinson 10 milioane

- Alzheimer 44 milioane

- PTSD 70% au prezentat cel puțin un eveniment In Romania numărul persoanelor afectate de sindromul Parkinson este de aproximativ 76000 si conform statisticilor, acest număr este in creștere. Aceasta creștere are mai multe cauze printre care menționăm lipsa profilaxiei si tehnologilor de recuperare atunci când se observa primele semne ale afecțiunii.

Tehnologia SENS

Cercetările efectuate de Prof. Constantin Costescu in domeniul neuroplasticitatii , au arătat ca este posibila restabilirea funcționalității structurilor neuronale si astfel se poate reda pacienților șansa la o viată normala.

Neuroplasticitatea creierului permite crearea unui mediu de recuperare care analizează, remodelează si restructurează legăturile neuronale. Acest mediu acționează continuu cu pacientul si astfel este posibila sa reconfiguram si chiar sa regeneram structurile si legăturile neuronale, astfel realizând reabilitarea persoanelor ce prezinta degenerări neuronale.

SENS – Smart External Neurostimulation (stimulare externa inteligenta) este o tehnologie noua in domeniul recuperării medicale a pacienților ce au suferit sau suferă degenerări neuronale. Tehnologia implica un proces continuu de neurom-stimulare si procesare a răspunsurilor, aceste acțiuni fiind coordonate matematic. SENS include un sistem de stimuli, sistem de achiziții date, sistem de modelare si conversie date si un sistem de monitorizare. Tehnologia SENS urmărește recuperarea capacitaților de vorbire, cognitive, motorii si senzoriale. Puteți include in programul de recuperare psihiatru, neurolog, kinetoterapeut, dar nu este o condiție esențiala. Dispozitivul create pe baza tehnologiei SENS acționează continuu si se acomodează funcție de răspunsurile pacientului. Astfel nu este necesara acțiunea personalului de specialitate pe timpul programului de recuperare prin tehnologia SENS.

Odată cu dezvoltarea tehnologiei s-a ținut seama si de dezvoltarea dispozitivului de reabilitare astfel încât acesta sa poată fi utilizat de către oricine fără sa necesite o pregătire prealabila sau cunoștințe medicale.

Părțile componente ale dispozitivului SENS sunt:

- Dispozitivul SENS

- Sistem de stimulare externe ES - doua dispozitive ce se aplica pe pielea pacientului

- Sonda EEG – se aplica pe scalp

Se conectează sistemele de stimulare ES1 si ES2 la pacient, se conectează dispozitivul SENS la rețeaua de energie electrica apoi se pornește. Dispozitivul sens necesita conexiune la rețeaua internet. Odată conectat, dispozitivul se inițializează si astfel începe procesul de stimulare, modul in care se realizează stimularea este funcție de datele pe care dispozitivul le primește de la serverele SENS. Odată cu stimularea externa are loc si achiziția de date de la pacient, aceste date cuprind răspunsul pacientului in urma stimulării precum si o serie de parametri care sunt înregistrați pe parcursul stimulării.

Când operațiunea de stimulare este definitivata, aceste date sunt trimise către serverele SENS, unde vor fi analizate si modelate. In urma procesării si analizării datelor, dispozitivul SENS va primi un nou set de stimuli si astfel începe etapa a doua a procesului de recuperare in care noul set de stimuli va fi trimis pacientului si un nou set de date va fi colectat de la pacient.

Când si etapa II de stimulare se va termina, datele culese vor fi iarăși trimise spre procesare si dispozitivul SENS va primi datele corespunzătoare etapei III de stimulare, si astfel procesul continua. SENS este prevăzut cu un algoritm de verificare a datelor dar pentru eficacitatea procedurii va recomandam sa activați dispozitivul doar când sistemele de stimulare sunt conectate la pacient si de asemenea si sonda EEG este atașata scalpului. Tehnologia SENS este diferita ce celelalte metode de recuperare in cazul degenerărilor neuronale prin faptul ca realizează o remodelare controlata a structurilor neuronale, aceasta restructurare fiind făcută chiar de structurile neuronale existente, astfel structurile nou create fiind in totalitate compatibile. Astfel tehnologia SENS acționează direct asupra cauzei, sistemul neuronal, si nu asupra efectelor cum ar fi dizabilități motorii, cognitive, etc. Toate modificările ce survin in rețeaua neuronala, inclusiv restructurarea sau preluarea funcțiilor motorii, cognitive, senzoriale, sunt realizate de către structurile existente, in baza acțiunilor de stimulare. Astfel se conserva relațiile si funcțiile dintre sistemele neuronale existente si cele create de sistemul neuronal ca răspuns al stimulilor venite de la dispozitivul SENS.

Creierul are capacitatea de a-si reorganiza funcționalitatea atunci când zonele afectate manifesta disfuncționalități, daca acest lucru este semnalizat intr-un mod care sa-l ajute sa definească acele zone si astfel sa creeze noi structuri care sa preia din funcțiile celor care nu mai sunt funcționale. Tehnologia de recuperare SENS nu este o tehnologie invaziva, nu are nevoie de medicație, nu necesita condiții speciale de reabilitare si nici personal specializat. Astfel SENS poate fi utilizat de orice persoana care prezinta disfuncționalități minore ale sistemului neuronal pana la persoane la care aceste disfuncții au generat degenerări neuronale continue sau boli neurodegenerative. Tehnologia SENS se adaptează condiției pacientului indiferent de starea acestuia, astfel aceasta tehnologie poate produce rezultate chiar daca degenerarea neuronala este intr-un stadiu avansat. Aceasta tehnologie nu prezinta vreun disconfort pacientului, nu stimulează electric si astfel prezentând siguranța in utilizare.

 

Responsabilitatea pentru acest articol revine autorului, respectiv D-lui Constantin Costescu.