Asociaţia de Lupta Impotriva Bolii Parkinson

Bd. Dacia, Bloc 29, sc.A, et.1, ap.7, cod 330106, Deva, Hunedoara

presedinde: Dan RAICAN

dan_raican a) yahoo.com

Anunţ plasture transdermic cu rotigotină

Terapie genetica promitatoare

09 ian. 2014 (Health Day News) - Un nou tratament pare sigur şi eficient în a îmbunătăţi controlul funcţiei motorii la pacienţii cu Boala Parkinson.

Terapia, numită ProSavin  functioneaza prin reprogramarea celulelor creierului pentru a produce dopamina.

"Am demonstrat că suntem capabili de a administra în condiții de siguranță gene in creierul pacientilor pentru a produce dopamina, agentul lipsă la pacienții cu Boala Parkinson", a declarat cercetatorul Kyriacos Mitrophanous, director de cercetare la Oxford BioMedica în Anglia, compania care a dezvoltat terapia și finanțează studiul.

ProSavin, de asemenea, ajută la diminuarea vârfurilor de "ON" şi "OFF" produse de medicamentele pe bază de levodopa, afirmă Mitrophanous.

Terapia foloseşte un virus inofensiv pentru a transporta trei gene producătoare de dopamină direct în zona creierului responsabilă de controlul mişcării. Aceste gene sunt capabili de a transforma celulele nervoase neproducătoare de dopamina în celule producătoare de dopamină.

Experții au reacționat pozitiv, dar cu prudență la constatările care au fost publicate online la 10 ianuarie, în The Lancet. În timp ce tratamentul pare sigur, potențialul său ca un înlocuitor pentru terapia curentă trebuie însă să fie dovedit.

Deşi rezultatele studiului sunt promiţătoare , cercetătorii sugerează că acestea ar trebui să fie "interpretate cu prudență", deoarece beneficiile percepute se încadrează în intervalul de "efectul placebo" observat cu alte studii clinice.

În speranța îmbunătățirii rezultatelor, cercetătorii au regândit terapia. "Avem o nouă versiune care duce la producerea de mai multă dopamină la pacienţi și această nouă versiune este în curs de studiu de siguranță înainte de a iniția încercări la pacienți", a spus Mitrophanous.

"Studiul ProSavin a fost un prim pas pozitiv și important pentru o terapie potențial genetică pentru boala Parkinson", a declarat Dr. Michael Okun, director medical național la National Parkinson Foundation. "Rezultatele acestui studiu preliminar au arătat un profil de siguranță promiţător și va fi interesant să observăm beneficiile pe termen lung precum și comparativ cu alte terapii, cum ar fi stimularea profunda."

Cercetătorii nu afirmă că aceasta terapie este un tratament, deoarece celulele creierului continuă să moară. "Dar sperăm că prin această terapie putem oferi pacienților o suplimentare de cinci ani înainte ca simptomele bolii să progreseze", a spus Mitrophanous.

Dr. Andrew Feigin, neurolog ​​la Movement Disorders Center of the Cushing Neuroscience Institute in Manhasset, N.Y. a declarat ca studiul adaugă la dovezi ca "terapia genetică pentru boala Parkinson poate fi efectuată într-un mod sigur și bine tolerat" Acesta a mai afirmat însă că "rezultatele nu pot fi considerate încă concludente, deoarece studiul nu a inclus o procedură de fals sau placebo".

Boala Parkinson afectează cca. 5.000.0000 de oameni în întreaga lume.

SOURCES: Kyriacos Mitrophanous, Ph.D., head of research, Oxford BioMedica, Oxford, England; Michael Okun, M.D., national medical director, National Parkinson Foundation; Andrew Feigin, M.D., neurologist, Movement Disorders Center, Cushing Neuroscience Institute, Manhasset N.Y.; Jan. 10, 2014, The Lancet, online

HealthDay

Articolul original il gasiti la: Gene Therapy May Hold Promise for Advanced Parkinson's Disease

In fiecare sambata,